X
X

Domain Nedir? Domain Türleri Nelerdir?

Domain Nedir? Domain Türleri Nelerdir?

World Wide Web, www olarak bilinen ve hiper metin transfer protokolünden (http: Hyper Text Transfer Protocol) oluşan dünyanın bilgi sistem ağıdır. 30 yıldan bu yana var olan bu ağın olmazsa olmaz parçalarından birisi domain name’dir. Her internet bilgi sistem ağının bir IP adresi vardır, bu adresler kullanımı kolay olan alan adlarına dönüşürler ve bu alan adlarına da domain denir.

Domain name, Türkçe anlamıyla alan adı anlamına gelmektedir. Her web sitesinin kendine özel bir alan adı ile bir alan uzantısından oluşan iki önemli unsuru vardır. Bu iki olmazsa olmaz öğeden oluşan domain ise bir internet sitesinin adresini temsil eder.

Alan adına ve uzantısına verilebilecek en kolay örnekteki ” www.orneksiteadi.com” adresinde “orneksiteadi” alan adını, “com” ise alan adı uzantısını ifade eder ve “com” yerine çoğu zaman internette ülke kodunu temsil eden uzantılarda kullanılır. Her domain kayıt altında tutulur ve domain kayıtlarıyla ilgili bütün bilgiler ICANN’de açılımı Internet Corporation for Assigned Names and Number olan özel bir firmada bulunur.

 

Domain Türleri Nelerdir?

Domainler çoğunlukla “.com (commercial) ” veya “.net (network) ” gibi tüm dünyanın kullandığı uzantılara sahiptir. Bu iki uzantı en sık kullanılanlar arasındadır ve herhangi bir ülkeye özgü değildir. Bunların dışında İngilizce isimleriyle “Top Level Domain”, “Generic Top Level Domain”, “County Code Top Level Domain” ve “Second Level Domain” gibi domain türleri bulunmaktadır. Şimdi madde madde detaylı bir şekilde domain türlerini anlatarak inceleyelim:

  • Top Level Domain (TLD): Türkçe anlamı Üst Düzey Alan Adı olan bu domain türü en üs düzeyde yer alır ve bu türe en güzel .com, .net ve .org örnek olarak verilebilir. TLD, IANA (Internet Assigned Numbers Autority) isimli kâr amacı dışında çalışan kurum tarafından kontrolü sağlanarak yönetilir.
  • Generic Top Level Domain (gTLD): Genel Üst Düzey Alan Adı anlamına gelen bu tür ise .info, .com, .gov, .net, .mil ve bunun gibi uzantıları kapsar. Bu isimler özel alan adlarıdır. Örneğin: .mil alan adı askeri kurumlar için kullanılırken, .gov alan adı devletleri temsil eder ve devletler kullanırlar. Bu gruba giren alan isimleri de yine IANA tarafından yönetilir.
  • County Code Top level Domain (ccTLD): Türkçesi Ülke Kodu Üst Düzey Alan Adı olan bu türde çoğunlukla ülkelerin kodları kullanılır. Buna örnek olarak Türkiye için .tr, Almanya için .de, Fransa için .fr ve İtalya için .it verilebilir. Bu domain uzantıları da IANA tarafından yönetilmekledir.
  • Second Level Domain (SLD): İkinci Düzey Alan Adı olarak adlandırılan bu grupta yer alan uzantılara “.co.at” Avusturya, “.avocat.fr” Fransa ve “.com.tr” Türkiye için verilebilecek en iyi örneklerdir.
  • Subdomain: Alt Alan Adı anlamına gelen bu domain türünde amaç asıl domaini kuvvetlendirmektir ve domain sahibi olan kişiler bu türde alt domainler açabilirler. Çoğunlukla her Hosting firması alt alan adı açılmasına izin verirler. Subdomain’e örnek olarak, http://altalanadi.anaalanadi.com

Bir web sitesi kurmak isteyen bir kişi öncelikle bir domain satın alıp sonrada satın aldığı domaini kaydetmesi gerekir. Domainin ardından Hosting’e ihtiyaç vardır ve Hosting’de satın alındıktan sonra webde yayınlanması istenilen dosyaların tamamı disk alanlarına yüklenir. Hosting web sitelerinin sayfalarını, resimlerini, dosyalarını ve webde yayınlanması istenilen her şeyi içerisinde barındıran sunuculardır ya da başka bir anlatımla bilgisayarlardı

Top