X
X

En Kolay Anlatım ile Domain Kayıt Etme (Adım Adım Domain Nasıl Alınır?)

En Kolay Anlatım İle Domain Kayıt Etme

Online olarak internet de varlığınızı tescil ettirmek istiyorsanız öncelikle domain kaydı oluşturmanız gerektiğini biliyor musunuz? Domain seçiminden domain kayıt etme aşamasına kadar hazırladığımız bu rehber sayesinde siz de web sitesi sahibi olabileceksiniz.

Domain Nedir?

Domain, Türkçe karşılığı ile Alan Adı internet üzerinde ki adresiniz, kimliğinizdir. Gerçekte web sitelerine erişim ip adresleri ile mümkün olabilmektedir. Kısaca satın aldığımız uzun rakamlardan oluşan ip adresidir ancak DNS protokolü sayesinde çok daha kolay kullanım imkanı sağlayan domain kaydı ile hem satın alma hem de web sitelerine erişim sağlama olanağına kavuşmaktayız.

Domain nedir sorusuna verdiğimiz kısa yanıtın ardından domain alırken dikkat edilmesi gerekenlere ve domain kaydı oluşturma hakkında adım adım yapılması gerekenlere geçmek istiyoruz.

Domain Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir web sitesi ya da e-ticaret sitesi sahibi olmak istiyorsanız öncelikli olarak domain almanız gereklidir. Domain seçimi yaparken de özellikle dikkat etmeniz gereken teknik ve genel konular bulunmaktadır. Tüm bu konular domain seçimi aşamasından başlayarak domain al adımını tamamlayasıya kadar geçerli olacak bir süreçtir.

Bu nedenle domain seçimi yaparken ve domain alırken dikkat edilmesi gerekenler listemizi incelemenizi tavsiye ederiz.

Akılda Kalıcı, Kısa bir Domain Seçmelisiniz

İster kişisel ister kurumsal, hangi amaç için domain alacak olursanız olun mutlaka akılda kalıcı bir domain seçmeniz önemlidir. Bu nedenle mümkün olduğunca kısa olması hatırlamayı kolaylaştıran bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Domain İçerisinde Türkçe Karakter Olmamalı

Artık içerisinde Türkçe karakter yer alan domainleri de satın alabiliyorsunuz. Ancak size tavsiyemiz Türkçe karakter içeren domain seçmemeniz yönünde olacak. Zira yapacağınız SEO çalışmasının önüne daha ilk aşamada büyük bir engel koymuş olursunuz.

Her ne kadar Türkçe karakterler ile domain al işlemi yapılabiliyor olsa da gerçekte latin alfabesinde karşılığı olmayan karakterler içermesinden dolayı arama motorları tarafından ASCII karşılığı şeklinde okunacaktır.

Örneğin; satın almak istediğiniz domain “Türkçe.com” ise Google gibi arama motorları tarafından görünecek  hali “xn--trke-2oa7j.com” olacaktır. Bu durum tüm SEO çalışmalarınız için olumsuz sonuçlar elde etmenize sebep olabilir.

Alan Adınız İçeriği İle İlgili Olmalıdır

Bu adım zorunlu olmasa da SEO açısından oldukça faydalı bir konudur. Alan adı seçimi yaparken web sitenizin içeriği ile alakalı olması tavsiye edilir. Bu nedenle ilgili anahtar kelimenin alan adı içerisinde geçmesi SEO da artı puan kazandırır.

Ayrıca alan adı seçimi yaparken içerisinde “-“ işareti ya da sayı olmaması, uzantısının ise “.com”, “.net” gibi sık kullanılan uzantıya sahip olması verilen öneriler arasında yer alır. Ancak doğru bir marka çalışması yapılması durumunda her domainin başarıya ulaşma şansı bulunmaktadır.

Domain Geçmişi Var mı?

Satın almak istediğiniz domainin geçmişi var mı? Sizden önce başka biri ya da birileri o domaini satın alarak çeşitli projeler için web sitesi yapmış olabilir. Bu nedenle domainin geçmişi olup olmadığı iyi araştırılmalıdır. Şayet geçmişte kullanılmış bir domain ise backlink kontrolü, Google ban kontrolü ve BTK sorgulaması mutlaka yapılmalıdır.

Domain Satın Alınmaya Uygun mu?

Yukarıda yer alan tüm kriterleri başarı ile geçen bir domain için satın alma aşamasından önce yapılması gereken son işlem ise domain sorgulama işlemidir. Zira seçim yaptığınız alan adı bir başkası tarafından satın alınmış olabilir. Bu aşamadan sonra domain kayıt etme adımlarına geçebiliriz.

4 Adımda Domain Nasıl Alınır (Adım Adım En Kolay Anlatım)

4 Adımda Domain Nasıl Alınır

Yazımızın bu kısmından sonra zohi.net üzerinden domain arama ve domain register işlemi nasıl yapılır adım adım en kolay anlatım ile yer vermek istiyoruz. Çok kolay bir şekilde zohi.net de domain kayıt etme işleminizi tamamlayabilirsiniz.

1. Domain Seçimi

Domain alırken dikkat etmeniz gerekenler hakkında yaptığımız açıklamalar sayesinde en doğru domain adresini seçtiğinize eminiz. Çünkü domain adresi sizin internet ortamında ki kimliğiniz, adresiniz olacağı için bu seçim oldukça önemlidir. Üstelik domain satın alma işleminden sonra iptal etme, değiştirme ya da geri iade etme gibi bir şans sunulmamaktadır.

2. Domain Sorgulama

Domain seçimi yapıldıktan sonra zohi.net de domain sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Şayet satın almaya müsait ise domain register yani domain kayıt etme aşamasına geçebilirsiniz.

Domain Sorgulama

3.      Domain Kayıt Etme

Domain sorgulama sonucu müsait ise hemen domain kayıt etme işlemi yapmanız mümkün. Bunun için öncelikli olarak zohi.net hesabı oluşturmalısınız. Sağ üst köşede yer alan hesap oluştur butonuna tıklayarak kolayca hesabınızı oluşturabilirsiniz. Domain sorgulama aşamasında iken satın almak istediğiniz domaini seçerek de son ödeme adımına gelmeden hesap oluşturma imkanınız bulunmaktadır.

  • Domain sorgulama adımında almak istediğimiz domain ya da domainleri seçerek “Seç Devam Et” ile domain kayıt etme işlemine devam ediyoruz.
  • Karşımıza çıkan ekranda hosting almak isteyip istemediğiniz sorulmaktadır. Zira web sitesi yapabilmek için domain ile birlikte hosting ihtiyacınızda olacak. Bu adımda ihtiyacınız var ise hosting seçimi yapabilir ya da hosting istemiyorum butonuna basarak domain kayıt etme işleminize devam edebilirsiniz.

Domain Kayıt Etme

  • Şu aşamada sepetinizi görmektesiniz. Burada zohi tarafından ücretsiz sunulan whois koruması seçeneğini aktif edebilir ve alışverişinizi tamamlayabilirsiniz. Devam et butonuna tıklayarak domain al işleminin son aşamasına gelmek üzeresiniz.

Domain Kayıt Etme 2

  • Bu adımda kullanıcı girişi yapmadıysanız hesap oluşturmanız ya da giriş yapmanız istenir. Daha önce zohi.net hesabınız yok ise hemen formda istenen bilgileri doldurarak hesap oluşturabilirsiniz.
  • Son aşama olan ödeme aşamasında, ödemenizi kredi kartı ya da banka havalesi ile gerçekleştirme seçenekleri sunulmaktadır. Size uygun olan seçenek ile ödeme işlemini tamamlamanızın ardından domain kaydı oluşturulacaktır.

4. Domain Yönetme

Hesabınızda alan adlarınız menüsü altında kayıtlı domainlerinizi görebilirsiniz. Domain yönetme kısmından mutlaka domain sahiplik bilgilerini doğru ve güncel bir şekilde doldurmanız önemlidir. Ayrıca domain adresinizin hosting ile iliştirilmesi için istenen name server ayarlarınızı da bu kısımdan yapabilirsiniz.

Top