X
X

Hosting Nedir? Hosting Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Hosting Nedir? Hosting Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Hosting, web hosting olarak da isimlendirilir. Bilgisayar ve internet terimlerinden birisi olan Hosting için “Bir web sitesinin yayınlanabilmesi için geliştirilen ve web sitesinin oluşumu için geliştirilerek kullanılacak olan bütün dosyaların içerisinde saklandığı bilgisayardır.” denilebilir. Hosting firmaları ise tüm bu dosyaların internette yayınlanmasını sağlamak için aracılık eden firmalardır. Bu tür dosyalar resimler, geliştirilmiş belgeler, müzikler ve videolar gibi dokümanlardan oluşur. Geliştirilmiş olan belgelere html, php, asp, css ve scriptler örnek olarak verilebilir.

Hosting haftanın her günü ve her saati aralıksız olarak çalışır. Bir web sitesinin internette görüntülenebilmesi için sadece hosting sahibi olmak yetmez ayrıca birde alan adına yani domaine ihtiyaç vardır.

 

Hosting İle İlgili Bilinmesi Gereken Önemli Terimler

Hosting denildiği zaman akla ilk gelenler Windows ve Linux Hostinglerdir. Bunların dışında yine bilinmesi gereken hosting ile ilgili diğer terimler ise Reseller hosting, cPanel hosting ve Plesk Panel Hosting gibi terimlerdir. Şimdi bu terimleri detaylı bir şekilde açıklayalım:

  1. Windows ve Linux Hosting Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?
  • Windows Hosting: Windows işletim sistemi tabanlı sunucular ASP.NET ve ASP programlama dili ile çalışan bir hosting tipidir. ASP ve ASP.NET programlama dilleri ile yazılmış olan web sitelerinde Windows Hosting tercih edilmesi gerekir ve yapılan bu tercih sayesinde en yüksek düzeyde performans sağlanır. Veri tabanı olarak MYSQL ya da MSSQL kullanılır ve diğer özellikleri arasında,
  • HTML,
  • JAVA,
  • Javascript
  • MS Access,
  • Flash,
  • ColdFusion ve bunun gibi yazılım dilleri de bulunur.

Windows işletim sistemli hostinglerde çoğunlukla Plesk Panel kullanılır.

  • Linux HostingLinux işletim sistemi tabanlı sunucular PHP programlama dili ile çalışan hosting tipidir. PHP programlama dili ile geliştirilmiş olan web sitelerinde, Linux Hosting sisteminin tercih edilmesi internet sitesinin daha yüksek performans ile çalışmasını sağlayacaktır. Bu sistemde MYSQL, PostgreSQL ve Oracle gibi veri tabanları kullanılmaktadır. Ayrıca Joomla, WordPress, Drupal, vBulletin, Magento ve gibi web uygulamalarında Linux işletim sisteminin tercih edilmesi web sitelerine yüksek kalitede performans kazandırır. Bunların dışında Linux tabanlı hostinglerde bilinmesi gereken özellikler arasında,
    • Informix,
    • Flash,
    • JAVA,
    • Javascript,
    • Oracle,
    • Solid bulunur.

Linux işletim sistemli hostinglerde çoğunlukla cPanel kullanılır.

Her ne kadar Windows alt yapılı sunucularda PHP ile geliştirilmiş olan dosyalar çalışsa da Windows tabanlı sunucularda özellikle “.htaccess” dosyası genellikle hata vererek çalışmaz, bu sebeple de hosting seçimlerinde doğru tercih yapmak önemlidir. Kısaca performans bakımından ASP ve ASP.NET yazılımlarında Windows hostingler, PHP yazılımlarında ise Linux hostingler tercih edilmesi gerekir. Windows hostingler Linux hostinglere göre ücret bakımından daha pahalıdır.

        2.Reseller Hosting Nedir?

Birden fazla web sitesini içerisinde barındıran hosting tipidir. Bu tip hostinglerde hem kendi web sitenizi hem de başka kişilerin web sitelerini barındırma imkanına sahip olabilirsiniz. Genellikle web tasarımcıların tercih ettiği hosting tiplerindendir ve bayii hosting olarak da adlandırılır.

       3.CPanel Hosting ve Plesk Panel Hosting Nedir?

Cpanel, Linux işletim tabanlı hostinglerde kullanılan kontrol panelidir. Plesk Panel ise Windows işletim sistemli hostinglerde tercih edilen paneldir. Paneller üzerinden veri tabanı oluşturulabileceği gibi, e-mail adresi açılabilir, FTP üzerinde bulunan tüm dosyalar görüntülenebilir ve FTP yönetilebilir, IP adreslerinin yasaklanması sağlanabilir, tüm index ayarlarında değişim yapılabilir, subdomain eklenebilir ve bunun gibi daha birçok işlemler gerçekleştirilebilir. Plesk Panel, cPanel’e göre daha yavaş çalışır ve bu sebeple webmasterlar tarafından genellikle cPanel içeren hostingler tercih edilir. Ayrıca cPanel’in kullanımı Plesk Panele göre daha kolaydır.

 

Hosting Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüm yukarıda anlatılanların haricinde ayrıca hosting satın alırken çok iyi araştırma yaparak geliştirilen web sitesi doğrultusunda bir hostinge karar vermek gerekir. Hosting satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli unsurları sıralayacak olursak eğer:

  • Web alanı (Disk Alanı): Özellikle web alanı olarak da adlandırılan disk alanının kapasitesinin yüksek olması önemlidir. Disk alanları hosting içerisinde barındıracağınız dosyaların saklandığı alandır ve çoğu hosting firmalarında müşteriye sınırsız web alanları sunulmaktadır.
  • Aylık Veri Trafiği: Web sitelerinin verilerinin bantta oluşturduğu trafiktir. Rahat bir şekilde internetin çalışması için İngilizce olarak bandwith adı verilen bant genişliğini artırmak ya da hosting satın alırken yüksek bant genişliğine sahip olan bir hosting satın almak gerekir. Yine her hosting firması müşterilerine farklı veri trafiğine sahip paketleri farklı fiyatlar ile sunarak satmaktadır.
  • Subdomain: Her hosting firması müşterilerine sunduğu paketlerde belirli sayılarda subdomain kullanımına izin vermektedir. Subdomain sayısı da alt alan adı kullanacaklar için büyük önem taşımaktadır.
  • E- Posta Adedi: Her web sitesi sahibi hosting satın aldığı zaman belli sayıda kendi domain adını ve uzantısını taşıyan e-mail açabilmektedir. Bu sebeple hosting satın alırken e-mail açabilme limitine de dikkat etmek gerekir.
Top